Privatumo politika

 

VšĮ „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“, juridinio asmens kodas 124241078, registracijos adresas S. Konarskio g. 49, Vilnius (toliau – LRT arba mes), įsipareigoja užtikrinti Jūsų asmens duomenų saugumą ir Jūsų teisių apsaugą Jums naudojantis mūsų LRT portalu ir (arba) LRT mobiliomis programėlėmis (toliau – Programėlė), jame esančiu turiniu.

Įgyvendindama šias pareigas, LRT vadovaujasi Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, Lietuvos Respublikos elektroninių ryšių įstatymu ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais asmens duomenų ir privatumo teisinę apsaugą.

Ši LRT privatumo politika, slapukų naudojimo tvarka ir taisyklės (toliau – Privatumo politika ) aprašo LRT portalo ir Programėlių lankytojų duomenų tvarkymo praktiką. Ji gali būti keičiama ir tobulinama pasikeitus galiojančių teisės aktų nuostatoms, esant programinės įrangos funkcionalumo pokyčiams ar kitomis nenumatytomis aplinkybėmis apie pakeitimus bus pranešama www.lrt.lt ir Programėlėse.

Užsukę į LRT portalą ar naudoję Programėles, pateikę savo asmens duomenis bei papildomus sutikimus, kai to aiškiai reikia pagal šią Privatumo politiką, Jūs mums suteikiate teisę rinkti, valdyti, tvarkyti ir saugoti Jūsų duomenis tokia apimtimi ir tokiais tikslais, kaip numatyta šioje Privatumo politikoje.

Jei naudojatės LRT portalu ir (arba) Programėlėmis, vadinasi, Jūs perskaitėte ir sutikote su šia Privatumo politika ir joje nurodytais Jūsų asmens duomenų tvarkymo tikslais, būdais bei tvarka. Jeigu Jūs nesutinkate su Privatumo politika, Jūs neturite teisės naudotis LRT portalu ir Programėlėmis.

Ši Privatumo politika netaikoma LRT portale pateikiamoms nuorodoms į trečiųjų šalių tinklalapius, todėl rekomenduojame atskirai pasidomėti šių tinklalapių privatumo politika ar taisyklėmis.

Šioje Privatumo politikoje Jūs rasite informaciją apie tai:

-       kokius asmens duomenis tvarko LRT;

-       kokie yra asmens duomenų tvarkymo tikslai;

-       kiek laiko LRT saugos Jūsų asmens duomenis;

-       ar Jūsų asmens duomenys bus perduodama kitiems asmenims;

-       kada ir kaip LRT gali tvarkyti nepilnamečių asmens duomenis;

-       kokius slapukus renka, naudoja ir saugo LRT;

-       kokias teises Jūs turite ir kaip jas galite įgyvendinti.

LRT tvarkomi asmens duomenys

Asmens duomenys tvarkomi vadovaujantis vartotojo pateiktu sutikimu. LRT tvarko asmens duomenis, kuriuos Jūs patys pateikiate registruodamiesi mūsų portale ar Programėlėse ir kurdami savo paskyrą: vardas, pavardė, elektroninio pašto adresas, vartotojo prisijungimo vardas.

Jei naudodamiesi mūsų portalu ir (arba) Programėlėmis pasirenkate prisijungimą prie savo paskyros per socialinius portalus, tokius kaip „Facebook“ ar „LinkedIn“, jūs suteikiate „Facebook“ ar „LinkedIn“ leidimą, pasidalinti Jūsų paskyros informacija su mumis – taigi, gautų duomenų šaltinis yra atitinkamai „Facebook“ ar „LinkedIn“. LRT tvarko Jūsų „Facebook“ ar „LinkedIn gautus paskyros duomenis: vardas, pavardė, elektroninio pašto adresas.

Asmens duomenų tvarkymo tikslai

LRT tvarko jūsų asmens duomenis LRT portale ar Programėlėse tam, kad:

-     Jums būtų patogu naudotis mūsų portalu ar Programėlėmis ir jo veikimas atitiktų Jūsų poreikius;

-     būtų užtikrintas sklandus portalo ar Programėlių administravimas;

-     laiku ir tinkamai būtų pateikti atsakymai į Jūsų užklausas, prašymus;

-     Galėtumėte LRT portale rašyti komentarus;

-     LRT galėtų vykdyti statistinę ir kitą analizę, kad galėtų nuolat tobulinti portalo ar Programėlių turinį ir jame teikiamas paslaugas;

-       LRT galėtų pasiūlyti naujienlaiškio prenumeratą.

Saugojimo terminas

Jūsų asmens duomenis saugosime ne ilgiau, negu tai būtina šioje Privatumo politikoje nurodytiems tikslams.

Tiesioginės rinkodaros tikslu tvarkomi asmens duomenys bus saugomi ne ilgiau kaip 2 metus. Ilgiau Jūsų asmens duomenys gali būti saugoma tik šiais atvejais:

-       kai esama pagrįstų įtarimų dėl neteisėtos veikos, dėl kurios yra atliekamas tyrimas;

-       kai Jūsų asmens duomenys būtini tam, kad būtų tinkamai išspręstas ginčas ar skundas;

-       jeigu mes esame gavę skundų, susijusių su klientu, ar jeigu mes esame pastebėję atitinkamo kliento padarytus pažeidimus;

-       esant kitokiam specialiam teisės aktuose numatytiems pagrindui.

Šie asmens duomenys sunaikinami nedelsiant gavus teisėtus teisėsaugos ar kitų įgaliotų institucijų nurodymus.

Asmens duomenų perdavimas

Jūsų pateikti asmens duomenys jokiu būdu nebus perduodami trečiosioms šalims, išskyrus jei tai būtų būtina mūsų paslaugoms teikti, ir įstatymų numatytus atvejus, kai tai pateikti būtina (pvz., teisėsaugos institucijoms, teismui).

Duomenys trečiajai šaliai gali būti perduoti esant išankstiniam Jūsų sutikimui.

Naujienlaiškių prenumerata

Naujienlaiškiams siųsti naudojame „MailerLite“ platformą. Sutikdami gauti naujienlaiškius, kartu perduodate ir leidžiate apdoroti savo duomenis pagal „MailerLite“ Privatumo politiką.

„MailerLite“ privatumo politiką galite rasti čia: https://www.mailerlite.com/privacy-policy.

„MailerLite“ naujienlaiškis yra siunčiamas vartotojams kurie aktyviais veiksmais išreiškė sutikimą dėl naujienlaiškio siuntimo.

Naujienlaiškio prenumeratos galite atsisakyti, paspaudę kiekvieno naujienlaiškio pabaigoje esančią nuorodą „Atsisakykite naujienlaiškio“.

Nepilnamečių asmens duomenų tvarkymas

Į LRT portalą gali būti dedamas turinys (TV laidos, filmai, kt.), kuris gali būti rodomas tik asmenims, sulaukusiems tam tikro amžiaus.

Tvarkant nepilnamečio asmens duomenis sutikimo pagrindu informacinės visuomenės paslaugų siūlymui, toks duomenų tvarkymas yra teisėtas, jei nepilnametis yra sulaukęs bent 14 metų. Jeigu tokiam nepilnamečiui nėra 14 metų, toks tvarkymas yra teisėtas tik tokiu atveju, jei sutikimą davė arba tvarkyti duomenis leido nepilnamečio tėvai arba globėjai, TODĖL:

-       jeigu Jūs esate jaunesnis nei 14 metų, naudotis mūsų portale  esančiomis paslaugomis ir turiniu galite tik tuo atveju, jei Jūsų tėvai (globėjai) dėl to yra davę sutikimą LRT.

Slapukai

LRT portale mes naudojame slapukus (angl. cookies) tik gavę išankstinį vartotojo sutikimą, išskyrus būtinuosius slapukus, siekdami kiek įmanoma labiau personalizuoti Jūsų lankomo LRT portalo veikimą. Slapukais siekiame:

 -       išvengti pakartotinės registracijos ir anketų pildymo nuolatiniams portalo  lankytojams;

-       atpažinti sugrįžtančius portalo lankytojus;

-       analizuoti Jūsų įpročius, kad portalo veikimas būtų patogus, efektyvus ir atitiktų Jūsų poreikius bei lūkesčius.

Kas yra slapukai?

Slapukai yra nedideli tekstiniai failai, kuriuos Jūsų interneto naršyklė įdiegia Jūsų kompiuteryje, planšetėje arba išmaniajame įrenginyje. Jie leidžia portalui išsaugoti tokius duomenis, kaip įrenginio IP adresas, naršyklės tipas, demografinius duomenis (amžiaus grupė, lytis), duomenis apie tai, kaip Jūs naudojatės portalu (kokius puslapius vartote, kokiu turiniu domitės).

Slapukai mūsų portalui suteikia „atmintį“ – kiekvieno apsilankymo metu Jūs esate atpažįstamas kaip nuolatinis portalo lankytojas.

Kaip slapukai naudojami LRT portale?

Apsilankius mūsų portale, gali būti sukurti tokio tipo slapukai:

         Būtinieji slapukai – slapukai, naudojami vykdant tokias užklausas kaip prisijungimas prie vartotojo paskyros.

 PHPSESSED, linkedin_oauth_7c46fi5ef8eh_crc – galioja TIK naršyklės sesijos metu;

         „Google Analytics“ žymėjimo ir elgsenos slapukai – slapukai, kurie mums pasako, ar Jūs esate lankęsis  LRT portale, ar turite išsaugoję ankstesnių apsilankymų slapukus. Šie slapukai leidžia nustatyti unikalių LRT portalo lankytojų skaičių ir jų apsilankymo dažnumą. Šie slapukai mums padeda rinkti ir sisteminti statistinę informaciją;

 _autuvc; _atuvs; _gat;  – galioja momentiškai;

_utma; _ga; _gfp_64b; _atuvc – galioja dvejus metus;

_utmz – galioja 6 mėnesius;

_gid  – galioja vieną dieną.

          Trečiųjų šalių reklaminiai slapukai – daug skelbimų, kuriuos matote LRT portale, yra pateikti kitų ūkio subjektų. Kai kurie šie subjektai patys naudoja  anoniminius slapukus turėdami tikslą žinoti, kiek žmonių matė konkretų skelbimą arba kiek žmonių matė jį daugiau negu vieną kartą. Tokius slapukus kuriančios bendrovės taiko savo parengtas politikas ir mes neturime jokios įtakos tokių slapukų kūrimui ar saugojimui. Mes Jums rekomenduojame atskirai pasidomėti tų bendrovių privatumo ar slapukų politika, kuri paprastai būna paskelbta jų interneto tinklalapyje.

         Kiti trečiųjų šalių slapukai – kai kuriuose mūsų portalo puslapiuose kiti subjektai taip pat gali naudoti savo pačių anoniminius slapukus, skirtus tam, kad jų sukurtos programos ar programėlės būtų pritaikytos Jūsų poreikiams. Dėl slapukų veikimo specifikos mūsų portalas neturi prieigos prie šių slapukų, lygiai kaip ir kiti subjektai neturi prieigos prie mūsų nustatomų slapukų. Pavyzdžiui, kai mūsų portalo straipsniu dalijatės paspausdami  LRT portale esančiu socialinės žiniasklaidos dalijimosi funkcijos mygtuku (pvz., Facebook), tai bus užregistruota tą mygtuką sukūrusiame socialiniame tinkle.

 Kaip išjungti slapukus ir nebesutikti su jų rinkimu?

Daugelis interneto naršyklių yra nustatytos taip, kad automatiškai priimtų slapukus. Bet kuriuo Jums patogiu metu slapukus  galite išjungti ir tokiu būdu nebesutikti, kad mūsų portalas juos rinktų, tačiau taip padarius bus sumažintas portalo funkcionalumas, todėl jis gali neveikti taip, kaip dera, ir kaip veikė iki tokio atsisakymo.

Visos šiuolaikinės interneto naršyklės leidžia keisti slapukų nustatymus. Paprastai šiuos nustatymus galite rasti savo naršyklės parinkčių arba pasirinkimų (angl. Settings, Internet Options ir pan.) meniu:

Slapukų nustatymai Internet Explorer
Slapukų nustatymai Firefox
Slapukų nustatymai Chrome
Slapukų nustatymai Safari web ir iOS.

Kad suprastumėte šiuos nustatymus, Jums gali padėti pateiktos nuorodos, arba galite pasinaudoti savo naršyklės pagalbos (angl. Help) pasirinkimu.

Jūsų teisės

Vadovaujantis asmens duomenų apsaugą reglamentuojančiais teisės aktais, Jūs turite šias teises:

-       sužinoti (būti informuotu), kokius Jūsų asmens duomenis tvarko LRT;

-       susipažinti su savo asmens duomenimis, kuriuos mes tvarkome;

-       reikalauti ištaisyti neteisingus, netikslius savo asmens duomenis;

-       reikalauti ištrinti visus apie Jus sukauptus duomenis, kai jie daugiau nereikalingi tikslams, kuriems buvo surinkti;

-       reikalauti sunaikinti asmens duomenis, jei jie tvarkomi neteisėtai;

-       reikalauti apriboti duomenų tvarkymą, jei tai atitinka įstatymu apibrėžtus kriterijus;

-       nesutikti su Jūsų asmens duomenų tvarkymu;

-       atšaukti duotą sutikimą tiesioginei rinkodarai ar slapukams.

Gavę tokį Jūsų prašymą ar nurodymą, mes ne vėliau kaip per 30 (trisdešimt) kalendorinių dienų pateiksime atsakymą apie atliktus prašyme nurodytus veiksmus ar motyvuotai atsisakysime juos atlikti.

Jums pateikus prašymą, susijusį su aukščiau nurodytų teisių įgyvendinimu, mums gali būti reikalinga nustatyti Jūsų asmens tapatybę dėl ko mes galime paprašyti Jūsų pateikti papildomų duomenų ar dokumentų. Visi šie papildomi duomenys bus naudojami išimtinai tik Jūsų tapatybės nustatymo tikslais ir tai padarius bus nedelsiant saugiai mūsų ištrinti.

Jūsų prašymas, klausimas ar nurodymas LRT turi būti pateikiamas vienu iš šių būdų:

-       registruotu paštu siunčiant adresu S. Konarskio g. 49, Vilnius;

-       elektroniniu paštu adresu lrt@lrt.lt.

Gindami savo pažeistas teises, susijusias su asmens duomenų teisine apsauga, Jūs turite teisę pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai (www.ada.lt).