Ričardas Baltaduonis atstovaus LRT Europos transliuotojų sąjungos Skaitmeninio valdymo komitete

Balandžio 22 d. į Europos transliuotojų sąjungos (angl. European Broadcasting Union, EBU) Skaitmeninio valdymo komitetą išrinktas LRT Interneto departamento vadovas Ričardas Baltaduonis, tapęs jau antruoju LRT atstovu EBU komiteto pozicijoje.

Praėjusią savaitę EBU Radijo komiteto nariu tapo LRT Radijo programų departamento vadovas Giedrius Masalskis. LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė pernai išrinkta į EBU vykdomosios valdybos narius – iš viso trys LRT atstovai reprezentuos Lietuvos visuomeninį transliuotoją aukščiausiuose EBU valdymo organuose.

Rinkimai į EBU Radijo, Televizijos ir Skaitmeninio valdymo komitetus 2021–2023 m. kadencijai vyko per kasmetį EBU Media vadovų susitikimą balandžio 15–22 d.

„Pandemija dar labiau paspartino skaitmeninę transformaciją, reikalaudama iš visuomeninio transliuotojo nedelsiant prisitaikyti prie naujos skaitmeninės realybės. Šiandien skaitome žinias, mokomės ir netgi lankome kiną, teatrus bei muziejus internete. Tikiu, kad ne tik EBU padės mums transformacijos procese ir atstovaujant visuomeninių transliuotojų ir mūsų auditorijų interesams, bet ir LRT galės pasiūlyti vertingos patirties EBU nariams, – sakė Ričardas Baltaduonis. – Rinkimai į vieną aukščiausių EBU pozicijų parodė, kad LRT yra matomas, vertinamas ir juo pasitikima Europos visuomeninių transliuotojų bendruomenėje.“

Ričardas Baltaduonis buvo išrinktas į EBU Skaitmeninio valdymo komitetą kartu su dar devyniais nariais, atstovaujančiais Europos visuomeninių transliuotojų organizacijoms, tarp jų – BBC (JK), ERR (Estija), FTV (Prancūzija), RAI (Italija), RTVE (Ispanija), YLE (Suomija) ir kt., balsuojant EBU Skaitmeninėje asamblėjoje. Kartu buvo išrinkti du komiteto vicepirmininkai ir komiteto pirmininkas, Portugalijos visuomeninio transliuotojo RTP Skaitmeninių paslaugų vadovas João Pedro Galveias. Visą Skaitmeninio valdymo komitetą sudaro 13 EBU narių atstovų, renkamų dvejiems metams.

EBU Skaitmeninis valdymo komitetas yra pagrindinė EBU skaitmeninės žiniasklaidos sektoriaus valdymo institucija. Jis padeda identifikuoti esminius iššūkius ir atstovauja EBU narių interesams skaitmeninės strategijos ir skaitmeninio turinio bei paslaugų kūrimo ir platinimo klausimais, skatina EBU narių įtraukimą į skaitmeninio turinio kūrimą ir dalijimąsi.

Ričardas Baltaduonis LRT Interneto departamentui vadovauja nuo 2018 metų. Šis departamentas apima LRT.lt portalo redakciją, mobiliųjų aplikacijų ir socialinių medijų grupę, LRT mediateką, IT skyrių.

Ričardui Baltaduoniui pradėjus vadovauti LRT, buvo iš esmės pertvarkytas ir modernizuotas portalas LRT.lt ir atsinaujino LRT.lt portalo redakcija. LRT.lt portalo turinys integruojamas su kitų LRT platformų – televizijos ir radijo – turiniu. 2019 m. startavo ypač didelio populiarumo sulaukusi LRT.lt portalo naujienų rubrika anglų kalba LRT ENGLISH. Buvo atnaujinta ir sustiprinta LRT.lt portalo naujienų rubrika rusų kalba. Pernai portale pradėjo veikti užsienio lietuviams skirta nauja informacinė platforma LRT LITUANICA. Joje pateikiamos išeiviams aktualios Lietuvos naujienos, skelbiama pasaulio lietuvių bendruomenių informacija, pasakojimai apie užsienyje gyvenančius lietuvius, vyksta pasaulio lietuviams skirtos televizijos LRT LITUANICA transliacijos.

2020 m. portalo auditorija palyginti su 2018 m. išaugo daugiau nei tris kartus, 2020 m. gruodį LRT.lt portalas pakilo į pagrindinių naujienų portalų trejetuką. Vidutiniškai per mėnesį portalas sulaukia apie 1,2 mln. unikalių lankytojų.

LRT yra svarbiausio pasaulyje transliuotojus vienijančio profesinio aljanso narė nuo 1993 m. EBU atstovauja visuomeninių transliuotojų interesams ir juos gina tarptautiniu bei vietos mastu, padeda nariams įsigyti ir kurti aukščiausios kokybės turinį, dalytis tarpusavyje geriausia patirtimi ir žiniomis, burti ekspertų bendruomenę. EBU palaiko televizijos ir radijo mainų programas „Eurovision“ ir „Euroradio“, per kurias nariai ir partneriai dalijasi naujienų, sporto ir muzikos renginių įrašais bei tiesioginėmis transliacijomis. Bendradarbiaujant su EBU skaitmeninio turinio ir paslaugų srityje, LRT portale buvo įdiegta automatizuota turinio rekomendacijos sistema, LRT su EBU bendradarbiauja plėtojant automatizuotą audiovizualinio turinio vertimo ir šifravimo sistemą „EuroVox“ ir bandomąjį modernų dirbtiniu intelektu pagrįstą naujienų stebėsenos įrankį.