LRT vystys originalų TV formatą apie stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių išgyvenimą

LRT planuoja vystyti išgyvenimo realybės šou, kuriame žiūrovai galės pamatyti, kaip Lietuvos šeimos yra pasiruošusios išgyventi kritinį laikotarpį – pirmąją parą, kuri būtų gyvybiškai svarbi jų saugumui – nutikus stichinei arba žmogaus sukeltai nelaimei.

Šis realybės šou buvo išvystytas tarptautiniame televizijos formatų inkubatoriuje, kuris LRT vyko šių metų vasarį. Šio inkubatoriaus tikslas – išmokyti turinio kūrėjus vystyti ir sėkmingai pristatyti dokumentinių televizijos programų formatus, kurie būtų aktualūs tarptautinei auditorijai ir patrauklūs viso pasaulio transliuotojams.

Inkubatoriuje dalyvavo dešimt turinio kūrėjų iš Italijos, Serbijos, Kroatijos ir Lietuvos, kurie buvo atrinkti iš keturiasdešimties norą dalyvauti pareiškusių kandidatų. Jo dalyviai tris dienas sėmėsi žinių ir patirties iš tarptautinės televizijos formatų vystymo ir platinimo kompanijos „Media Ranch“ Turinio vystymo vadovo Philipo Kalin-Hajdu, kurio išvystyti televizijos formatai sėkmingai parduodami įvairiose pasaulio teritorijose. Jis yra sukaupęs daugiametės vaidybinių filmų, serialų ir virtualios realybės projektų rašymo bei prodiusavimo patirties, dukart nominuotas Kanados ekrano menų apdovanojimams bei yra nuolatinis tarptautinių „Emmy” apdovanojimų žiuri narys.

Inkubatoriaus metu dalyviai sužinojo, kas yra televizijos formatas, kaip parašyti jo santrauką ir scenarijų, kaip parengti ir pateikti televizijos formato pristatomąją medžiagą transliuotojams, ir kokios yra pasaulinės televizijos formatų tendencijos. Visas šias žinias jie iškart taikė savo pačių vystomiems originaliems televizijos formatams, kuriuos inkubatoriaus pabaigoje pristatė atrankos komisijai, kurią sudarė LRT ir „Media Ranch“ atstovai.

Inkubatoriaus metu sukurtų formatų atranka vyko dviem etapais. Pirmiausia, komisija atrinko keturis formatus, kurių autoriams buvo suteikta galimybė LRT ir „Media Ranch“ pristatyti patobulintas savo formatų koncepcijas. Šią galimybę gavo lietuviai Juozapas Mikulėnas, Valdonė Ovadnevienė, Evelina Brėdikytė ir kroatas Josipas Martinovičius.

Po antrojo pristatymo LTR išsirinko vieną formatą, kurį norėtų jau artimiausioje ateityje matyti išvystytą į laidų seriją. Tai – Valdonės Ovadnevienės sukurtas išgyvenimo realybės šou „24 valandų iššūkis”.

„Idėja kilo iš mano asmeninių ir visuomeninių šių dienų aktualijų. Esu aktyvi šaulė, nuolat mokausi ir treniruojuosi, kaip veikti ištikus ekstremaliai situacijai. Ir kartu matau, kaip mažai informuota ir pasiruošusi yra visuomenė tokioms situacijoms. Šių dienų kontekste, esant karo, branduolinės katastrofos, gamtos stichijų ir kitoms grėsmėms, kiekvienas turime būti pasiruošę greitai reaguoti. Projektas „24 valandų iššūkis“ – ne tik įdomus išgyvenimo žaidimas, bet ir pamokos bei priminimai visuomenei, kaip turime būti pasiruošę, kad galėtume apsisaugoti ir apsaugoti savo artimus. Tame matau didžiulę prasmę”, – mintimis dalinosi formato „24 valandų iššūkis“ autorė Valdonė Ovadnevienė.

„LRT televizijos programoms, pirmiausia ieškome prasmingo turinio, kuris ugdytų, telktų visuomenę, bet tuo pačiu būtų šiuolaikiškas ir patrauklus. „24 valandų iššūkis“ mums pasirodė drąsus ir perspektyvus formatas, kuris žiūrovus privers susimąstyti apie pasiruošimą ekstremalioms situacijoms. O sėkmės atveju, manome, kad šis formatas galėtų būti vystomas ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Kuo daugiau žmonių bus pasiruošę, tuo saugesni būsime mes visi“, – sakė LRT televizijos departamento vadovas Andrius Korenka

Tarptautinį televizijos formatų inkubatorių Vilniuje organizavo kūrybinė organizacija „Pasaulio virtuvė“ kartu su tarptautine televizijos formatų vystymo ir platinimo kompanija „Media Ranch” bei Kanados ambasada Lietuvoje.