LRT prisijungė prie Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija tapo Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo (International Fact Checking Network, IFCN) nare. LRT suteiktas IFCN Kodekso signataro statusas, patvirtinantis, kad LRT atitinka ir laikosi IFCN etikos ir skaidrumo principų: nešališkumo ir sąžiningumo, šaltinių atrankos, metodologijos, finansavimo ir organizacinės struktūros skaidrumo, taip pat įsipareigojimo atvirai ir sąžiningai taisyti klaidas.

IFCN įvertinime taip pat sakoma, kad LRT faktų tikrinimo projektas LRT FAKTAI demonstruoja „tvirtą įsipareigojimą tikrinti viešojo intereso, sveikatos ir asmens saugumo, politikos ir socialiniu požiūriu svarbius teiginius. Projekto atliekami faktų patikrinimai grindžiami įrodymais, atliekami kruopščiai ir skaidriai, o išvadoms padaryti pasitelkiami įvairūs šaltiniai“.

„LRT daug dėmesio skiria faktų tikrinimui ir melagienų demaskavimui, o patikrinti faktai skelbiami visose LRT platformose. Bendradarbiaudamas su tarptautiniais partneriais LRT įgyvendino projektus, kurie padeda ugdyti medijų ir informacinį raštingumą ir prisideda prie visuomenės atsparumo dezinformacijai.

Kartu tikime, kad kokybiška ir patikima žurnalistika, įtraukiantis ir ugdantis turinys yra geriausia apsauga nuo dezinformacijos poveikio ilguoju laikotarpiu, esame ne kartą įrodę, kad LRT laikosi aukščiausių etikos standartų. Tapome pirmuoju visuomeniniu transliuotoju regione, kuris gavo patikimos žurnalistikos sertifikatą pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą. Todėl ir narystė IFCN yra svarbus ir logiškas mūsų įvertinimas“, – sakė LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

LRT pateikus paraišką prisijungti prie IFCN, išorės ekspertų buvo atliktas LRT vertinimas, per kurį tikrinama, ar LRT laikosi IFCN principų. Iš buvo viso vertinamas atitikimas daugiau nei 30 IFCN kodekso kriterijų, tarp jų, ar į IFCN kandidatuojanti organizacija nėra susijusi su partijomis, nepasisako už ar prieš kokias nors politines pozicijas.

LRT FAKTAI yra pagrindinis LRT faktų tikrinimo projektas, pradėtas 2019 metais, siekiant kovoti su dezinformacija ir skatinti faktais grįstą žurnalistiką Lietuvoje. „LRT Faktai“ skelbia faktų patikrinimus įvairiomis temomis, įskaitant politiką, sveikatą ir mokslą. Projekto tikslas – pateikti piliečiams tikslią ir patikimą informaciją, kuri padėtų jiems priimti pagrįstus sprendimus. Visi skaitytojai, norintys patikrinti, ar viešumoje skelbiamas teiginys yra tiesa, gali rašyti elektroniniu paštu lrtfaktai@lrt.lt.

Tarptautinis faktų tikrinimo tinklas sukurtas 2015 metais JAV, Floridoje veikiančio Poynter medijų studijų instituto. Faktų tikrintojų bendruomenę buriančiam tinklui priklauso daugiau nei 100 žiniasklaidos organizacijų ir faktų tikrinimo projektų visame pasaulyje, tarp jų: AFP (Prancūzija), AP (JAV), „Reuters“ (JAV), „The Washington Post Fact Checker“ (JAV), Lietuvos žiniasklaidos organizacijos „15 min“ su projektu „Patikrinta 15 min“ ir „Delfi“ su projektu „Delfi Media Detektorius“ ir kiti.