LRT tarybos ataskaita – pagal EBU metodiką

Iki liepos 1 d. Seimui bus pristatyta LRT tarybos 2018 metų ataskaita, pirmą kartą parengta pagal Europos transliuotojų sąjungos (EBU) „Indėlio į visuomenės gerovę“ („Contribution to society“) metodiką. Šį visuomeninio transliuotojo ataskaitos Seimui ir visuomenei formatą antradienį patvirtino LRT taryba.

Ataskaita grįsta trimis aspektais: visuomeninio transliuotojo indėliu į šalies demokratiją; indėliu į kultūrą ir švietimą; indėliu į ekonomiką ir inovacijas. Ataskaita netrukus bus viešai prieinama portale LRT.LT.

Televizijos laidų konkurse – beveik 280 projektų

Pavasarį vykusiam LRT televizijos programų konkursui 98 prodiuserinės kompanijos ir fiziniai asmenys pateikė 276 pasiūlymus. Šiuos duomenis posėdyje pristatė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

LRT Programų pirkimo komisija į derybas nusprendė pakviesti 50 konkurso dalyvių ir pirkti iš jų 67 televizijos programas: 33 televizijos projektai bus perkami LRT PLIUS kanalui, 32 LRT TELEVIZIJAI ir 2 interneto projektai – portalui LRT.LT.

Įgyvendins lyčių lygybės projektą „50/50”

Įgyvendindama Europos Tarybos rekomendaciją „Dėl lyčių lygybės žiniasklaidoje“ („On Gender Equality and Media“) ir remdamasi britų visuomeninio transliuotojo BBC pavyzdžiu, LRT nuo birželio pradėjo įgyvendinti lyčių lygybės skatinimo projektą „50/50”.

Projekto tikslas – neaukojant turinio kokybės sudaryti galimybę žiniasklaidoje atsirasti daugiau moterų, atspindėti nuomonių įvairovę ir tuo pačiu sudominti didesnę auditoriją.

Projekto dalyviai sieks surasti pašnekoves, kurios yra puikios savo srities žinovės, tačiau galbūt nedrįso ar neturėjo galimybės išsakyti savo nuomonės žiniasklaidoje. Kaip ir BBC žurnalistai, LRT laidų kūrėjai ieškodami naujų pašnekovių bendradarbiaus su įvairiomis institucijomis.

„Esame sulaukę kritikos, kad dažnai diskusijų laidose ar netgi pramogų projektų žiuri komisijose dominuoja ekspertai vyrai, tad dėsime nuoširdžias pastangas, kad būtų užtikrintas geresnis balansas, jokiu būdu neaukojant kokybės“, - sako LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Pasak LRT vadovės, visuomeninis transliuotojas turi tarnauti visai visuomenei ir atspindėti įvairius požiūrio taškus: „Tikimės, kad įvairesnių ekspertų nuomonės praplės diskusijų lauką“.

Pirmajame „50/50” etape, kuris truks visą vasarą, dalyvauja 10 LRT kūrybinių komandų, kurios fiksuoja, kiek jų laidose yra vyrų ir moterų. Pagal lytis bus skaičiuojami eteryje ar straipsniuose pasirodantys laidų vedėjai ir žurnalistai, reportažuose kalbinami žmonės, laidos svečiai, straipsnių pašnekovai ir ekspertai, muzikos atlikėjai ir autoriai, fotografijose užfiksuoti asmenys.

Pirmame etape į projektą įsitraukė: TV laidos „Panorama“, „Savaitė“, „Kultūros diena“, radijo laidos „Ryto garsai“, „10-12“, „Lietuvos diena“, „60 minučių“, „Vienkartinė planeta“ ir LRT.LT rubrikos „Lietuvoje“ komanda. Rudenį prie projekto „50/50“ prisijungs daugiau LRT laidų ir rubrikų.

Projekto „50/50“ iniciatorius – BBC laidos „Outside Source“ vedėjas Rosas Atkinsas. 2017 m. pradžioje pradėjusi skaičiuoti pašnekovus pagal lytį, Atkinso laida išpopuliarino šią idėją tarp kitų BBC laidų. 2018-ųjų balandį projekte dalyvavo 84 BBC laidos, o šių metų balandį – jau 500.

57 proc. prie projekto prisijungusių kūrybinių komandų teigia pasiekusios tikslą eteryje lytis atspindėti lygiomis dalimis. Prie sėkmingai vystomo projekto prisijungė ir užsienio partneriai: transliuotojai kitose Europos šalyse, Jungtinėse Valstijoje, Australijoje, Pietų Afrikoje.

Didesnį moterų atstovavimą eteryje pastebi ir auditorija. Metų pradžioje BBC atliktas auditorijos tyrimas atskleidžia, kad, palyginti su praėjusiais metais, pokytį eteryje pastebėjo 1 iš 3 apklausos respondentų. Penktadalis apklaustų moterų tvirtina dėl to esančios labiau patenkintos BBC turiniu. Be to, penktadalis apklaustųjų 16-34 m. amžiaus grupėje labiau linkę mėgautis tuo turiniu, kuriame labiau atspindimas lyčių balansas.

Pristatyta LRT 2019-2022 m. personalo strategija

LRT tarybai posėdyje pristatyta LRT personalo strategija 2019-2022 metams. Svarbiausios strategijos kryptys – adaptyvi lyderystė, efektyvumas, aiški ir skaidri atlygio politika, tikslinio darbuotojų ugdymo(si) sistema, įgalinanti organizacinė kultūra. Personalo valdymo strategija atliepia LRT ilgalaikę strategiją 2018-2022 metams.

„Tikime, kad ši strategija padės užtikrinti kryptingą personalo valdymą, stiprinant vadovų lyderystės kompetencijas, diegiant skaidrią atlygio sistemą skirtingoms darbuotojų grupėms, mažinant hierarchinius lygmenis bei atsisakant vertę nekuriančių funkcijų“, – sako LRT administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel.