Airijoje gyvenančių lietuvių istorijos – LRT projekte „Keturi milijonai“

LRT tęsia Pasaulio lietuvių metams skirtą projektą „Keturi milijonai“. Jau anksčiau LRT RADIJO žurnalistai lankėsi Jungtinėse Valstijose, Norvegijoje ir Lenkijoje, o šįkart metas lietuvių istorijoms iš Airijos.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, Airija buvo viena tų šalių, į kurią suskubo išvykti daugiausia lietuvių. Dabar, oficialiais duomenimis, ten gyvena maždaug 40 tūkstančių tautiečių, tačiau lietuvių bendruomenė skaičiuoja, kad jų gali būti kur kas daugiau.

Kuo jie užsiima? Kaip mato Lietuvą ir kodėl čia neskuba grįžti? Ar baiminasi artėjančio „Brexito“ ir kaip dažnai valgo cepelinus? Tuo domėsis LRT RADIJO žurnalistai Giedrė Trapikaitė ir Adomas Šimkus, šeštadienį išvykstantys į Airiją. Iki kito penktadienio jie lankysis sostinėje Dubline, bet neaplenks ir mažesnių miestelių.

„Viena iš temų, kuriai skirsime nemažai dėmesio, – ko galėtume pasimokyti iš Airijos. Juk gana dažnai girdime, kad Lietuva turėtų sekti Airijos keliu, šalys dažnai lyginamos dėl didelės emigracijos, panašaus gyventojų skaičiaus, startuolių plėtojimo. Patarimų klausime savo pašnekovų, kurie šiuo metu renkasi gyvenimą Keltų tigru vadinamoje šalyje“, – prieš išvykdama į Airiją kalbėjo G. Trapikaitė.

Airijos lietuvių istorijos – visą savaitę visose LRT platformose: LRT RADIJO laidose: „Ryto garsai“, „Lietuvos diena“ bei „60 minučių“, taip pat LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“. Žurnalistų nuotykius galima sekti ir LRT „Facebook“ paskyroje bei naujienų portale LRT.LT.