LRT byla Seime

2018 m. sausį Seime įsteigta Laikinoji komisija LRT ūkinei ir finansinei veiklai tirti, kurios išvadas gruodžio pabaigoje Seimas atmetė. Seimo pavasario sesijoje bus svarstomas atmestomis tyrimo komisijos išvadomis grįstas naujas LRT įstatymas.

2017 11 08

LRT gauna klausimų paketą iš Seimo narių.

LRT taryba gauna 66 Seimo narių, kurių absoliuti dauguma – valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai, paklausimą dėl LRT veiklos. Paketą sudaro 45 klausimai, susiję su informacija apie darbuotojų atlyginimus, mokamus priedus, LRT vadovų turto deklaravimą, santykius su prodiuserinėmis kompanijomis.

2017 11 28

LRT taryba atsakė į klausimus (atsakymų ir juos lydinčių priedų apimtis yra per 160 puslapių). Dalies atsakymų nepateikė dėl sutarčių konfidencialumo.

Klausimus, juos pasirašiusių Seimo narių sąrašą ir LRT tarybos atsakymus galima rasti čia.

2017 12 13

Po papildomais klausimais LRT pasirašo daugiau parlamentarų – jau 80.

80 Seimo narių pateikė papildomų klausimų LRT tarybai, prašydami informacijos apie darbuotojų atlyginimus, sutartis su prodiuserinėmis kompanijomis ir turto nuomą. Tarp pasirašiusių – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, premjeras Saulius Skvernelis, Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

2017 12 18

Į situaciją dėl LRT reaguoja Europos transliuotojų sąjunga (EBU), susirūpinusi dėl grėsmės LRT nepriklausomumui.

Europos transliuotojų sąjunga atkreipia dėmesį, kad Seimo narių prašymas atskleisti konfidencialaus pobūdžio informaciją kelia rimtą susirūpinimą dėl redakcinio nepriklausomumo ir LRT, kaip institucijos, autonomijos, o visuomeninio transliuotojo priežiūra neturi būti vykdoma tiesiogiai politinių institucijų – vyriausybės ar parlamento. EBU pabrėžia, kad LRT išlaidų detalių paviešinimas galėtų neigiamai paveikti jos pozicijas būsimose komercinėse derybose.

2017 12 20

LRT taryba kreipiasi į Valstybės kontrolę, prašydama atlikti LRT valstybinį auditą.

2018 01 12

Seimas įsteigia specialiąją komisiją LRT finansinei ir ūkinei veiklai tirti.

2018 01 17

32 Seimo nariai kreipiasi į Konstitucinį Teismą siekdami išsiaiškinti, ar sudaryta laikinoji tyrimo komisija tirti LRT veiklą neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

2018 01 22

Europos parlamento nariai kreipiasi į Lietuvos vadovus dėl politikų spaudimo Lietuvos visuomeniniam transliuotojui, lygina situaciją su Lenkija.

2018 01 23

LRT taryba kreipimesi į visuomenę pabrėžia, jog LRT kontrolę turi atlikti nepolitinės struktūros.

2018 01 25

Pirmasis laikinosios komisijos posėdis: sudaro sąrašą valstybės institucijų, į kurias kreipsis dėl duomenų apie LRT.

2018 01 29

Laikinoji komisija prašo iš LRT dar daugiau informacijos: per 20 dienų reikalaujama pateikti dokumentus ir informaciją, apimančius 2013–2017 m., o kai kuriais atvejais – „už visą laikotarpį nuo LRT įsteigimo iki dabar“, LRT dėl to skundžiasi Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

2018 03 14

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) atsisako dalyvauti LRT veiklą tiriančios Seimo laikinosios komisijos veikloje ir kreipiasi į Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį ir Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl Lietuvos visuomeniniam transliuotojui daromo politinio spaudimo.

2018 03 14

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė Laikinosios komisijos posėdyje pareiškia, kad LRT viešuosiuose pirkimuose VPT rado šiurkščių pažeidimų, nustatyta atvejų,  kai organizuojant konkursus buvo įtraukiamos perteklinės, konkurenciją ribojančios sąlygos.

2018 03 20

LRT generaline direktore LRT taryba išrenka Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę, savo programoje pabrėžusią LRT skaidrumo ir efektyvaus valstybės lėšų naudojimo svarbą.

2018 05 16

Iš Laikinosios komisijos pasitraukus 3 konservatoriams – A. Bilotaitei, Ž. Pavilioniui ir A. Navickui, joje nelieka opozicijos atstovų.

2018 05 10

Seimas nutaria pavesti Komisijai tyrimą atlikti ir išvadas pateikti Seimui iki 2018 m. rugsėjo 24 d.

2018 10 08

LRT taryba kreipiasi į Seimo narius dėl grėsmės LRT nepriklausomumui.

2018 10 11

Seime pradedamos svarstyti Laikinosios komisijos išvados.

Pagrindiniu komitetu svarstant Nutarimo projektą buvo paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, papildomais – Audito komitetas, Biudžeto ir finansų komitetas, Kultūros komitetas ir Žmogaus teisių komitetas.

2018 10 11

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė dėl Lietuvos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui iškilusios grėsmės kreipiasi į EBU (Europos transliuotojų sąjungos) vadovą Noelį Curraną.

2018 10 16

Dėl politinės kontrolės grėsmės LRT kreipiasi į UNESCO

2018 10 16

Į Seimą dėl LRT kreipiasi Latvijos ir Estijos visuomeniniai transliuotojai.

2018 10 17

EBU: į diskusiją apie LRT visų pirma turi būti įtraukta pati LRT.

Apie tai, kad EBU sunerimusi dėl galimo LRT valdysenos modelio ir jos veiklą reglamentuojančių teisės aktų keitimo, Europos transliuotojų sąjunga informuoja visas jai priklausančias 120 žiniasklaidos organizacijų iš 56 skirtingų šalių.

2018 10 24

LRT taryba stiprina instrumentus LRT valdymui prižiūrėti – daugiau galių suteikia Administracinei komisijai

2018 10 25

Tarptautinis spaudos institutas (IPI – International Press Institute), vienijantis redaktorius, žiniasklaidos priemonių vadovus ir žinomus žurnalistus visame pasaulyje, išplatina kreipimąsi į Lietuvos Seimo narius, kuriame reiškia  susirūpinimą dėl iniciatyvų stiprinti politinę LRT kontrolę.

2018 11 06

Seime rengiantis balsuoti dėl parlamentinio tyrimo išvadų dėl LRT, paramą Lietuvos visuomeniniam transliuotojui reiškia Vokietijos tarptautinis transliuotojas „Deutsche Welle“ ir Rygoje veikiantis Baltijos žurnalistinio meistriškumo centras Baltic Centre for Media Excellence.

2018 11 06

Balsų dauguma pagrindinio – SeimoTeisės ir teisėtvarkos komiteto – patvirtintam projektui nepritarta. Išvadų dėl LRT pagrindiniu komitetu tampa Kultūros komitetas.

2018 11 15

Seimas sutinka pradėti svarstyti valdančiųjų lyderio R. Karbauskio pasiūlytas Konstitucijos pataisas, numatančias, kad LRT valdyme negali dalyvauti politinių partijų nariai.

2018 11 28

UNESCO siūlosi tarpininkauti diskusijoje dėl LRT.

2018 12 05

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis su LRT veiklą tyrusios komisijos nariais registruoja naują LRT įstatymo redakciją.

2018 12 06

Skubinama LRT įstatymo redakcija nesulaukus Konstitucinio teismo išvados dėl Laikinosios komisijos legitinumo ir Seimo verdikto dėl komisijosparengtų išvadų, kurias Seimas kartą jau yra atmetęs, užprogramuos neveiksnų LRT valdymą, sako LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

2018 12 20

Galutiniu balsavimu Seimas nepritarė LRT veiklą tyrusios komisijos išvadoms. Už projektą balsavo 55 Seimo nariai, prieš – 57, susilaikė 5.

2019 01 11

LLVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis pateikė Seimui naują LRT įstatymo redakciją, kuriai po pateikimo jai pritarta. Toliau pataisos bus svarstomos komitetuose. Taip pat parlamentarai nusprendė dėl šio projekto vyriausybės paprašyti specialios išvados. Už naują redakciją balsavo 50, prieš – 36, susilaikė 2 parlamentarai. Iš viso balsavo 88.